top of page
Search

Kako se motivisati za jogu?

,,Joga nam razvija fleksibilnost’’. 

,,Joga otklanja bol u leđima’’. 

,,Joga nam jača strpljenje i samopouzdanje’’. 

,,Joga nam uklanja napetost i nervozu’’.


Lako je primetiti koliko je joga korisna po celokupno fizičko i mentalno zdravlje i zaključiti da je vežbanje prava stvar za nas. Kada prepoznamo koliko je nešto značajno i korisno po nas same, tada se i rađa motivacija da se u to nešto upustimo. Ali, koliko nas se nakon svih ovih ‘’Joga je super’’ spoznaja na kraju ipak prepozna u onom vicu u kom se osoba nada Loto premiji, a nije uplatila listić? U ovom slučaju, zašto nikada nismo otišli na čas joge ili zašto smo odustali nakon nekoliko pokušaja i pored toga što nam je prijalo i što smo želeli da nastavimo?


Usredsređenost određuje naš  životni uspeh


Snaga da se fokusiramo na jedan predmet i zanemarimo druge (ometače) je sama srž naše volje. Od trenutka kada odlučimo da vežbamo jogu, do trenutka u kom nam je joga redovna navika, oslanjamo se na unutrašnji mehanizam - samokontrolu


Psiholog Danijel Goleman tvrdi da od samokontrole zavisi naš uspeh. Ne samo uspeh sa vežbanjem joge, nego generalno, od samokontrole zavisi naš životni uspeh. Jača samokontrola, veća samorealizacija. 


Na putu od namere do nove navike, nailazimo na različite provokacije i uspeh nam zavisi od veštine da se fokusiramo i odupremo ovim iskušenjima. Stari obrasci ponašanja, mehanizmi odugovlačenja, mrzovolja i lako odustajanje su prepreke koje nas sabotiraju. Svim ovim sindromima ,,od ponedeljka ću’’ stajemo na put fokusiranjem - kada usmerimo našu pažnju na ono što smo odredili kao cilj, umesto na provokacije i nagone koji nas od cilja odvlače.

Mišići za uspeh


U ovome smo neki veštiji, neki manje vešti, a neki smo načisto nevešti. Srećna vest je da se fokusiranost vežba. Danijel Goleman tvrdi da nam je pažnja kao mišić, ako se loše koristi, onda slabi, ali jača kada se koristi valjano. 


Dakle, kada poželite da vežbate jogu jer procenite da vam je korisna, setite se da dok vam joga postaje rutina i nova navika, vežbate i fokusiranost i samokontrolu. A ovi kvaliteti su osnova zadovoljstva i produktivnosti i od njih zavisi koliko smo uspešni.


Ali još i bolje, na časovima joge se sve vrti oko svesne pažnje. Bilo da vežbamo telo, produbljujemo disanje ili se relaksiramo, u svim tehnikama jačamo i razvijamo upravo pažnju, fokusiranost i samokontrolu. Vežbamo kako da se odupremo automatizmima i provokacijama, pa dok vežbamo telo, vežbamo i mozak. 


Neka nam joga jača volju

Da bi nešto postalo nova navika, potrebno nam je vreme od oko 8 nedelja redovnog vežbanja. To je neko optimalno vreme koje je potrebno da se formira neuronska putanja u mozgu. I što više vežbamo, ova putanja je sve jača. Nove navike nam stvaraju nove neuronske putanje, a nove neuronske putanje menjaju naše stare modele ponašanja.

Redovnim vežbanjem joge, jačamo volju da se pokrenemo, da budemo istrajni, da ne odustajemo. Časovi su nam prijatni i korisni, pa ih ne preskačemo, ni kada su izazovi pred nama. Iz časa joge u čas, u narednih 8 nadelja, formirali smo novu neuronsku putanju. Kada se sledeći put nađemo pred nečim novim ili pred nečim što moramo da uradimo za sebe, da započnemo, naš mozak ne kreće po starom automatizmu ka putanjama za odugovlačenje i odustajanje, već se usmeri novim izvežbanim putem. Putanja kojom smo vežbali našu volju, motivaciju i samodisciplinu baveći se jogom, sada postaje naš model ponašanja. U život smo uveli novo pravilo.


Počnemo sa malim stvarima:


  • Definišemo zašto želimo da vežbamo jogu, recimo, da bismo se rešili bolova u leđima;

  • Počnimo od manjih ciljeva, jedan po jedan čas. Dva časa nedeljno je dovoljno za početak. Da nam ne bude previše, onda češće odustanemo, a da ne bude ni premalo, kako bismo prepoznali efekte;

  • Nakon svakog časa primetimo kako se osećamo. I setimo se tog osećaja pre svakog narednog časa. Setimo se da nam je taj osećaj važan i time damo vrednost našem osećaju, ali i našem ponašanju;

  • Nakon 2 meseca, već sami možemo da primetimo napredak, ne samo kako lakše izvodimo asane, opuštenije dišemo, već se lakše fokusiramo, više se opuštamo, lako organizujemo i pripremimo za čas. A i fizički se bolje osećamo. Bol u leđima je možda ublažen, možda je manji ili nam je makar lakše kada ustanemo. Napredak je sam po sebi motivacija;

  • Na časovima joge upoznajemo nove ljude i neki vam postanu značajni, što bude dodatna motivacija da ne propuštate časove, jer vam je to prilika da se sretnete sa prijateljima;

  • Ako ste izabrali online časove joge, uvek možete da počnete da vežbate sa svojim prijateljima, onda ste jedno drugom podrška i motivacija.


Za kraj sam vam ostavila malu demonstraciju kako to izgleda kada smo na klackalici između nagona i cilja da ostanemo fokusirani.

Na fotografiji koja je snimljena pre nekog vremena, ja sam u joga položaju Moordhasana. Ambijent u kom je napravljena fotografija ima specijanu emotivnu vrednost za mene, lepa i značajna sećanja. Iz tog razloga sam želela da se fotografišem na ovom mestu u ovom položaju.  


Moordhasana je odlična ukoliko želite da se dobro istegnete, u isto vreme umirite, razvijate fokusiranost i koncentraciju. To vam je potrebno, jer ste glavom okrenuti prema zemlji. Asana snažno isteže obe noge, isteže cela leđa, ceo kičmeni stub, a ovakav položaj ruku otvara nam i isteže ruke, ramena  i ceo grudni koš. Na fotografiji se vidi da su noge stabilne i jake. Što je značajno za ovaj položaj. Stopala su snažno priljubljena za pod. 

Možda ste primetili čitajući ove redove da ste imali blagu tenziju između fokusiranosti na tekst i distrakcije samim tekstom koji nam aktivira nagon da pogledamo u fotografiju.


Sposobnost da se fokusiramo na nešto u odnosu na sve drugo što nas odvlači, privlači, proziva, jeste u osnovi snage volje. Vežbamo je jogom na razne načine.

152 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page