top of page
Search

Šta je detoksikacija i kakve ona veze ima sa jogom?


Iako odvajkada prisutan u drevnim medicinskim sistemima, pojam detoksikacije tek u poslednjih 20 godina dobija svoje zasluženo mesto, kao pojam od izuzetnog značaja za ideju očuvanja i kreiranja zdravlja. I to ne samo zbog toga što je naša stvarna potreba za čišćenjem/rasterećivanjem organizma usled sve većeg zagađenja životnog prostora sve veća, nego i zbog ništa manjeg broja tržišno osmišljenih „lako obećanih brzina“ detoksikacije, u stilu „detoks smutijima/vodom potpuno čišćenje organizma za samo 3 dana“.


Važno je da budemo svesni činjenice da je svaki problem sa kojim se suočavamo, pa tako i problem intoksikovanosti, tj. kako tu intoksikovanost rešiti, tržišno veoma atraktivan. Zato se u ovom kontekstu i mogu naći oglasi tipa: „Detoksikacija tela već od 300 RSD“.


Čarobni štapići za detoksikaciju ne postoje. Nešto što je intoksikovano godinama, i što zbog forsiranja pogrešnog načina života prevazilazi osnovne mogućnosti naših detoks-organa, naravno da je nemoguće rešiti samo jednom kurom detoksikacije, pa makar ona bila i tako kompleksna kao što je ajurvedska – panča karma.


Detoksikacija (de- + lat. toxicus ili grč. tohikos) inače, po modernoj nauci, predstavlja metaboličke procese kojima se otrovne supstance iz organizma pretvaraju u neotrovne ili manje otrovne, koje su topljivije, pa se lakše izlučuju iz tela, putem žuči ili mokraće, ali i procese kojima se uz pomoć odgovarajućih supstanci i sredstava, po imenu helati, toksične supstance vezuju i izbacuju iz organizma.


Detoksikacija bi trebalo da je prirodan, i to holistički, proces, a ne nekakva jednokratna, pogotovo ne parcijalna/instant kura.


Medicinska nauka je utvrdila da je potrebno najmanje godinu dana da se stare/oštećene ćelije našeg organizma zamene novim, zdravim, a toliko je najmanje potrebno i za odgovarajuću, sveobuhvatnu, detoksikaciju organizma, pod uslovom da smo tome u potpunosti posvećeni i predani, što podrazumeva i uvođenje novih, zdravijih životnih navika, odnosno sveukupno novog, zdravijeg načina življenja.


Kratke (proverene) kure detoksikacije dobre su kao deo ukupnog procesa detoksikovanja, a naročito poželjne onda kada dođe do akutnog trovanja npr. u pogledu detoksikacije mnogo je bolje koristiti neinvazivne, neagresivne prakse i sredstva, poput adekvatne ishrane, fitoterapijskih detoks-sredstava, mentalno-emocionalnih helata.


Zašto i kako je joga detoks-praksa?

Zato što na svim nivoima bića podstiče procese balansiranja, deblokiranja, rasterećivanja, čišćenja...


Kroz asane, položaje tela, otklanjamo blokade na fizičkom nivou, stimulišemo rad naših detoks-organa. Asane istežu i masiraju naše organe, što stvara preduslove za njihovu optimalnu funkciju.

Svesno jogičko disanje podiže nivo kiseonika u telu, i snabdevenost našeg tela energijom. Svesnim disanjem i meditacijom čistimo svoje misli i um. Treba napomenuti da u jogi postoji i specijalni program čišćenja, poznat kao šatkarma (shat karma), koji ima jasna pravila i procedure, a služi čišćenju celog organizma. Ovaj program potrebno je raditi uz kvalifikovano vođstvo.


Goran Kojić, trener za svesni lični razvoj po Berneru i Helingeru, i reikista II stepena www.umpasrce.rs

121 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page